Børneteatret spirer i Jordan

Børneteatret spirer i Jordan

Rejsebeskrivelse af dramatiker og instruktør Laura Madsen

I oktober 2021 besøgte jeg Amman i Jordan for første gang, da jeg deltog i Assitejs workshop om børneteater med det formål at udbrede teater for børn og unge i Jordan med inspiration fra det danske turnerende teater. 

På workshoppen mødte jeg Claire Pritchard, der bor og arbejder som danser i Jordan. Claire er ud over sit arbejde som danser engageret i udvikling- og uddannelsesarbejde i flygtningelejrene i og omkring Jordan. Hun havde derfor ambitioner om at skabe en mindre teaterforestilling, som kunne turnere netop i disse flygtningelejre og bringe håb og glæde til de børn og familier som lever der.

Med dette ønske har Claire og jeg siden arbejdet videre med at skabe en  danseforestilling til børn under titlen “The Kite”, dragen.  Vi har været inspireret af, hvordan børn leger i Jordan og flyver drager. Lege som ofte foregår udendørs og i grupper. Under corona var børnene alene derhjemme og søgte op på tagene for at flyve med deres drager. Claire beskriver hvordan hele himlen ofte var fuld af drager i forskellige farver –og mod den blå himmel lignede det næsten et akvarium med hundredvis af flyvende fisk. Med udgangspunkt i den isolation og legen med dragerne, har vi udviklet en ordløs danse-solo med Claire i rollen som en pige, der har svært ved at finde legekammerater og keder sig med at lege alene. Indtil der dukker en drage (Kite) op og prøver at fange hendes opmærksomhed. Deres møde udvikler sig til et legende og nært venskab, men pigen kommer ved et uheld til at ødelægge dragen. Og nu må hun finde ud af, hvordan man løser sine fejltagelser og får venskabet til at spire igen.

I 2022 var Claire i København, hvor vi sammen udviklede idéen. Siden har vi arbejdet videre online: Jeg har fra Danmark udviklet og skrevet forestillingens storyline, og Claire har forsøgt at finde lokale musikere i Jordan, der kan skabe lyduniverset til forestillingen. Med støtte fra ASSITEJ og Danske Dramatikere fik jeg i foråret 2023 mulighed for at komme til Amman igen, så vi kunne begynde prøverne på forestillingen. Det er vanskeligt at producere i Jordan, da der hverken er mulighed for økonomisk eller produktionsmæssig støtte, og aftaler oftest laves fra dag til dag. Men vi fik lov at låne prøvelokaler på Jordan National Gallery of Fine Arts, hvor vi kunne arbejde på gulv og vi fik udarbejdet en solid skitse-forestilling. Vi havde lidt udfordringer med at få skabt en ”kite” som både kunne flyve og samtidig styres som en dukke. De materialer vi havde brug for, kan ikke fås – eller bestilles i Jordan. Så vi besluttede at lave en demo-model til at øve med og undersøge hvad den skal kunne. Herefter er planen at få materialerne til Jordan, så den rigtige dukke-kite kan blive bygget og Claire kan afprøve den.  Vi havde et ønske om, at de sidste dage skulle bruges sammen med en lokal musiker, som havde vist stor interesse for at medvirke. Men det viste sig desværre, at han var rejst ud af landet, så i stedet tog vi til en ”åben jam” som en lokal danser havde arrangeret. Her hørte vi forskellige musikere improvisere og håber vi måske kan bruge nogle af dem til det videre arbejde med at skabe og indspille musikken.

Claire Pritchard og Laura Madsen (på bænken) arbejder med forestillingen “Kite”.

Et con-amore projekt som dette – i et land hvor det er svært at planlægge og skaffe materialer gør, at produktionen kan trække ud.  Men vores ”Kite” er – takket været Assitejs støtte til rejsen – godt på vej og efter planen kommer Claire til København i efteråret 2023. Med den indspillede musik og den special-producerede ”dukke- kite” kan vi gennemføre de sidste prøver og færdiggøre forestillingen. Det tegner til at blive en vigtig, stærk og fin lille historie om venskab mellem en pige og en ”kite”. Ambitionen er stadig at forestillingen skal spille i de (desværre) mange flygtningelejre i Jordan og Tyrkiet, men også gerne på festivaler rundt omkring i verden. 

Tusind tak til Assitej og Danske Dramatikere for støtte til rejsen. Og tak til Jordan National Gallery of Fine Arts for at låne os prøvelokaler. Vi glæder os til at kunne præsentere forestillingen.