Kunstnerisk udveksling

Kunstnerisk udveksling i bi- og multilaterale projekter

ASSITEJ Danmark arrangerer bi- og multilaterale projekter, der giver mulighed for kunstnerisk udveksling og netværksskabelse. Det kan være artist residencies, rejser til udlandet eller internationale seminarer i Danmark.

International udsyn og udveksling er afgørende for mangfoldigheden og kvaliteten af dansk scenekunst.

Alle deltagere i disse projekter udvælges på baggrund af open calls.

Se nedenfor for et udvalg af disse projekter.

Børneteatret spirer i Jordan

Rejsebeskrivelse af dramatiker og instruktør Laura Madsen

I oktober 2021 besøgte jeg Amman i Jordan for første gang, da jeg deltog i Assitejs workshop om børneteater med det formål at udbrede teater for børn og unge i Jordan med inspiration fra det danske turnerende teater. 

På workshoppen mødte jeg Claire Pritchard, der bor og arbejder som danser i Jordan. Claire er ud over sit arbejde som danser engageret i udvikling- og uddannelsesarbejde i flygtningelejrene i og omkring Jordan. Hun havde derfor ambitioner om at skabe en mindre teaterforestilling, som kunne turnere netop i disse flygtningelejre og bringe håb og glæde til de børn og familier som lever der.

Med dette ønske har Claire og jeg siden arbejdet videre med at skabe en  danseforestilling til børn under titlen “The Kite”, dragen.  Vi har været inspireret af, hvordan børn leger i Jordan og flyver drager. Lege som ofte foregår udendørs og i grupper. Under corona var børnene alene derhjemme og søgte op på tagene for at flyve med deres drager. Claire beskriver hvordan hele himlen ofte var fuld af drager i forskellige farver –og mod den blå himmel lignede det næsten et akvarium med hundredvis af flyvende fisk.

Læs hele rejsebeskrivelsen

Danske kunstnere besøger Krokusfestival i Belgien.

13 danske scenekunstnere var i februar 2023 på tur med ASSITEJ Danmark til Krokusfestival i Belgien.

Togturen frem og tilbage bragte gruppen tæt sammen, og var indgange til mange gode faglige snakke, og nye stærke relationer til danske og internationale kolleger. Programmet bestod af 17 forestillinger, aftertalks og en danske arrangere Walk & Talk.

De danske deltagere var Solveig Weinkouff (Teater Baglandet), Marianne Greve Iversen (Teatret Gruppe 38), Camilla Hübbe (Det Lille Teater), Mette Ovesen (Sceneinstruktør), Allan Grynnerup (Ishøj Teater), Sidsel Stoustrup (Parkteatret), Marion Vick (Teater Apropos), Marie Egetoft (teaterBLIK), Elisabeth Hübener (Syddjurs Egnsteater), Christine Gaski (Skuespiller), Lene Hummelshøj (skuespiller), Søren Ovesen (Teatergruppen Batida) og Ditte Felding (Teaterhuset Filuren).


Dansk delegation til MOMIX festival i Frankrig

I januar 2022 besøgte en gruppe af kunstnere og producenter MOMIX festival i Mulhouse. Besøget var et vindue til den spændende franske scenekunst og til mere udveskling mellem danske og franske kunstnere og festivaler.

Workshop i Jordan

I oktober 2021 arrangerede ASSITEJ Danmark og Medearts fra Jordan en 10 dages workshop i Amman, hvor kunstnere fra Danmark, Jordan, Palæstina og Tunesien deltog.

“I løbet af syv dage skabte vi fire små visninger for publikum i Jordan, lavede øvelser og snakkede om teater, kultur og politik i Danmark og Jordan. Det har været en uforglemmelig oplevelse, der har gjort mig klogere på verden og bestyrket mig i min overbevisning om værdien – og styrken – af kunst.”

Laura Madsen, dramatiker og instruktør

Støttet af Drosos Foundation & ASSITEJ Jordan

Dansk-tysk seminar

I september 2020 deltog 15 tyske og 15 danske teaterfolk i tre-dages seminar på Fyn, som en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår.

Deltagere i samtale om danske Teater Hunds ønske om at blande filosofi og teater. Foto: Sophia Juliane Lydolph
På græsset efter morgenopvarmning

Støttet af Goethe Institut Dänemark, Statens Kunstfond & Det Internationale Kulturpanel.


Dansk festival og workshop i Tyrkiet

Tyrkiske kunstnere og intellektuelle har i en årrække oplevet meget vanskelig forhold. Kort efter undtagelsestilstanden i landet i 2017 arrangerede ASSITEJ Danmark og ASSITEJ Tyrkiet en festival og fagligt program i Bursa med deltagelse fra 40 danske og 60 tyrkiske fagfolk, samt besøg fra Iran, Tyskland og Japan.

Læs reportagen “Sultanen som blev fornærmet” i Magasinet Sceneliv.

Bursa, Tyrkiet: En opførelse af “Findes der Gribbe på Grønland” af Det Menneskelige Teater med deltagelse fra danske og tyrkiske fagfolk.
Aftertalk efter “Sand Forvirring” af Teater Minsk

Støttet af Statens Kunstfond & Bursa Kültür Sanat Ve Turizm Vakfi


Power Dating Workshop

Efter den årlige danske Aprifestival, der modtager mange internationale besøgende, arrangerer ASSITEJ ofte såkaldte “Power Dating Workshops” for et udvalgt af danske og internationale kolleger.

My Grönholdt fra Dansekompagniet MYKA under workshoppen.
I denne udgave af workshoppen deltog kolleger fra Danmark, Finland, Chile, Tyrkiet, Cuba og Brasilien.